Klädsel

Promotionen är inte enbart en fest, utan även en sorts skådespel. Det är en ritual, som konkretiserar övergången från studerande till magister eller från doktorand till doktor i samband med att man avlägger examen. I skådespelet ingår rollklädsel vid sidan om roller, repliker och scener. Att klä sig enligt sin roll synliggör tillhörigheten till den egna gruppen och skiljer samtidigt grupperna från varandra. Klädseln skapar gemenskap och stämning. I promotionen ingår även många rörliga mönster där dräkterna skapar visuella effekter. Utan enhetlig klädsel vore den grafiska leken mellan vitt och svart inte möjlig. Med klädseln skapas en del av festens ram, inom vilken varje deltagare får skapa sig en personlig upplevelse.

Vi förväntar oss att promovenderna, följeslagare och gäster följer klädkoden. Klädkoden är över huvud taget inte flexibel. Ifall man anländer till någon av promotionens tillställningar avvikandes från klädkoden till tillställningen i fråga, kan vi inte garantera att man släpps in. Promotionsfestligheternas visualitet, växlandet mellan svart och vitt, är en central roll. På grund av detta stör redan en persons avvikande klädsel tillställningens harmoni och förstör upplevelsen för andra promovender, följeslagare och inbjudna gäster. Detta gäller speciellt under promotionsakten och balens danser.

Under promotionen syns indelningen magistrarnas och doktorernas i färger: magistrarnas färg är vit och doktorernas svart. Män klär sig i frack, av vilken orsak färgerna bäst syns i de kvinnliga promovendernas, kransbinderskornas och svärdsliparinnornas dräkter. Svart och vitt är reserverade för promovender och följeslagare och därför bör alla kvinnliga gäster vara klädda i färgade klänningar (utom vid promotionsakten). Före akten, dvs. på kransbindnings- och svärdslipningsdagen bör även de kvinnliga promovenderna och följeslagarna klä sig i färgad klädsel.

Vid de formella evenemangen – kransbindings- och svärdslipningsmiddagen, promotionsakten och -middagen samt på balen – gäller noggranna dräktregler, som samlats i tabellen promotionsklädsel. Regler finns separat för promovender, deras följeslagare samt för promotionens inbjudna gäster. En lista över affärer som hyr eller säljer klädsel lämplig för promotionen hittar du på sidan erbjudanden och samarbetspartners.

Var och en som deltar i promotionen har rätt att klä sig enligt det kön man upplever sig tillhöra, men i enlighet med reglerna för klädsel för respektive kön. Valet av klädsel påverkar grupperingarna vid en del av promotionens programpunkter samt på balen. Promotionskommittén (fil-promootio@helsinki.fi) svarar vid behov på möjliga tilläggsfrågor kring temat.

Vi rekommenderar starkt att beställa doktorshatten så tidigt som möjligt, eftersom de görs för hand. För en lista över olika hatterbjudanden, se sidan erbjudanden och samarbetspartners.

I slutet av sidan finns information om klädseln på Floradagen och promotionsutflykten samt regler för hur man bär akademiska insignier, förtjänsttecken samt tjänsteuniformer. Därr finns även övriga noteringar om klädseln. Reglerna om klädseln följs vid promotionens alla tillställningar. Noggranna uppgifter om de akademiska insignierna finns på sidan Akademiska insignier.

 

Floradagen

FLORADAGEN
På Floradagen klär man sig i studentmössa och vårig klädsel enligt väder. Ett passande alternativ för kvinnor är exempelvis klänning, kavaj- eller byxdress. Män kan på motsvarande sätt bära en vårig kostym eller en kombination, där det ingår skjorta och slips. Alla kan välja fritt bland lämpliga färger. Studentmössan bärs vid dessa tillställningar även inomhus.

Frackens användning

FRACKEN

Se noggrannare information om frackens användning under promotionens olika evenemang här.

Till fracken hör en rock med långa skörtar, svarta byxor, frackskjorta, väst, vit fluga och vita handskar. Under promotionsakten används svart väst, under alla andra tillställningar vit. Frackskjortan har en stärkt krage och enkla manschetter. Frackskjortans knappar är pärlemor eller guld, svarta knappar används endast på begravningar.

Man använder inte armabandsur med frack. Fickurets kedja ska int synas alltför mycket.

Med fracken används svarta lackskor. Under promotionsakten används blanka svarta tunnbottnade läderskor, som man vid behov kan använda istället för lackskor. Även strumporna ska vara svarta. Det lämpar sig bäst att använda en mörk jacka eller kåpa ovanpå fracken. Ifall man använder halsduk, är den vit.

Kransbindning- och svärdslipningsdagen, aktövningen och rektorns mottagning

AKTÖVNING, KRANSBINDNINGEN OCH REKTORNS MOTTAGNING
Vid dessa tillställningar är man redan iklädd kvällens festdräkt: frack och vit väst för herrar samt färgad lång aftonklänning för damer. Det finns inte tid för klädbyte mellan svärdslipar- och kransbindningsmiddagarna. De som deltar enbart i akten kan komma till aktövningen i snygga vardagskläder.

 

DAMERS FÄRGADE AFTONKLÄNNING PÅ KRANSBINDNINGS- OCH SVÄRDSLIPNINGSDAGEN
Aftonklänningen ska vara hellång och den får inte vara svart eller vit. Svart eller vitt får finnas i klänningens dekorationer eller mönster. Klänningens urringning bestäms av bäraren. Festens karaktär och den våriga tidpunkten kan man bra ta i beaktande då man väljer dräkt.

Promotionsakten

MANLIGA PROMOVENDER
Manliga magister- och doktorspromovender klär sig i frack, svart väst och vita handskar.

 

KVINNLIGA PROMOVENDERS ELLER FÖLJESLAGARES VITA DRÄKT

Unga kvinnliga magistrar och de unga magistrarnas kransbinderskor bär under akten en helvit klänning som är hellång och icke-urringad. Avsikten är att klänningen är elegant och enkel samtidigt. I promotionssammanhang avser ’vit’ en färgnyans som jämfört med ett kontorspappersark ser vit ut. Konformiteten av de olika vita klänningarna är viktig, eftersom de vitklädda ofta tågar in som en oavbruten kolonn, och då syns alla avvikelser lätt.

Lämpliga material är till exempel yllemuslin, dupionsilk eller tjock satin. Vita broderier är tillåtna i tyget, såsom damast. Materialet får inte vara genomskinligt och inte heller broderat med färg- eller metalltråd. Fristående ornament såsom paljetter är inte tillåtna.

Klänningen bör under promotionsakten vara hellång och täckande, och fållen bör täcka fotknölarna. Också ärmarna bör vara hellånga (ändå till handlovarna). Halsöppningen på klänningen bör åtsittande och O-ringad (inte V-ringad eller båtringad). Med klänningen ska man kunna gå upp och ned för trappor med värdighet. En klänning med fåll till marken eller med släp är därför opraktisk. Stilrenhet kräver att klänningen borda vara smal och eventuella slitsar så korta som möjligt. Det lönar sig att skräddarsy vecket eller göra det som ett Dior-veck.

Med promotionsaktsklänningen används vita handskar  som täcker handleden och alla fingrar så att bar hud inte syns. Lämpliga handskar är enkla och har inte dekorationer och täcker handryggen. Handskarna ska passa klänningen, de ska inte urskiljas som t.ex. gulare än klänningen. Spetshandskar är inte passande.

Med aktklänningen används vita skor. Skorna ska vara hela både i tån och hälen. Sandaler är inte tillräckligt festliga för akten. Med aktdräkten kan man använda ett diskret halsband och små knappörhängen. För att magisterringen får den uppvaktning den förtjänar bör man lämna övriga ringar hemma.  Man får använda förlovnings- och vigselring.

Under promotionsakten och i kyrkan bärs inte någon handväska. Obligatorisk små föremål kan man gömma i en insydd smygficka eller i sin följeslagares frackficka.

Här kan du hitta bilder. 

 

KVINNLIGA PROMOVENDERS ELLER FÖLJESLAGARES SVARTA DRÄKT
Kvinnliga doktorer, kvinnliga jubelmagistrar samt doktorernas och jubelmagistrarnas kvinnliga följeslagare klär sig i en hellång, täckande svart klänning under akten. De bär även därtillhörande svarta skor och svarta handskar.
Anvisningarna i föregående stycke går att tillämpa bara man kommer ihåg att ersätta ’vit’ med ’svart’.

Promotionsmiddag och bal

KVINNLIGA PROMOVENDERS OCH FÖLJESLAGARES KLÄDSEL
Under promotionsmiddagen klär damerna sig i vit eller svart hellång klänning såsom under akten. Ofta deltar kvinnor i middagen med samma klänning som under akten. Aftonklänningen bör vara hellång och diskret, inte för urringad. En bred urringning och öppen rygg passar inte på promotionsmiddagen. Dräkten ska ha ärmar, men de behöver inte vara hellånga.

Till promotionsbalen är det tillåtet att använda samma klänning som under akten och middagen men även möjligt att klä sig i en mera dekolleterad och bredare balklänning. Alla följer fortfarande sin egen färg, vit eller svart. En brudklänning rekommenderas inte i regel som dräkt till balen; lämpligheten beror dock på modellen.

Handskar hör till balen och deras längd beror på ärmarnas längd. Handväska tillåts, men den måste passa dräkten.  Vid själva dansandet används inte handväska.

 

MANLIGA PROMOVENDERS OCH FÖLJESLAGARES KLÄDSEL
Alla manliga deltagare klär sig i frack, vit väst och vita handskar. Dessutom bär magisterpromovenderna krans och ring, och doktorspromovenderna hatt och värja.

 

KLÄDSEL TILL MAGISTERFRANSÄS OCH DOKTORSPOLONÄS

Av promotionsbalens danser är magistersfransäsen och doktorspolonäsen till sin natur uppvisningsdanser vilket framhävs med färger och mönster. Därför är klädseln hos dansparen viktig. I magistersfransäsen bör ena parten vara klädd i vitt och den andra i svart. Traditionsenligt har detta betytt frack för män och vit klänning för kvinnor. I årets promotion är kravet att ena parten har en svart dräkt medan den andra har en vit. I doktorspolonäsen är alla deltagarna klädda i svart. 

Promotionsutflykten

UTFLYKTEN

Utflykten är promotionens mest fria del och klädseln får vara avslappnad. Det lönar sig att klä sig enligt väder. På utflykten bärs studentmössa både inom- och utomhus, så det lönar sig att passa sin klädsel till mössan. Klädseln får med andra ord inte vara för sportig, och inte heller jeans eller reklamkläder är lämpliga. I övrigt är klädseln fri. Lämpliga alternativ för damer är exempelvis en bekväm klänning eller kjol med kofta, byxor kan också användas. För män passar exempelvis sammets- eller bomullsbyxor med en tröja och skjorta, en kombinerad kostym är också ett lämpligt alternativ.

Inbjudna gästers klädsel

MANLIGA GÄSTERS KLÄDSEL UNDER PROMOTIONSAKTEN
De manliga gäster som sitter i solennitetssalen önskas klä sig i frack med svart väst eller i tjänsteuniform i enlighet med sin tjänst. Gäster använder inte handskar under akten (se noggrannare frackinstruktioner under ”frack” tidigare på sidan).

Även mörk kostym går att använda, men för dem som följer med akten i solennitetssalen är det inte önskvärt. För de gäster, som följer med akten någon annanstans än i solennitetssalen, är mörk kostym ett utmärkt val. Med kostymen använder man vit kragskjorta. Slipsen ska vara diskret och av en mörk nyans, dock inte svart.

 

KVINNLIGA GÄSTERS KLÄDSEL UNDER PROMOTIONSAKTEN
För de kvinnliga gäster som sitter i solennitetssalen gäller samma direktiv som för kvinnliga doktorspromovender. Klänningen ska vara hellång och täckande och färgen ska vara svart. Gäster använder inte handskar under akten.

Man kan även följa med akten från övriga ställen än salen, och då är kläddirektiven friare. Dräkter med kort fåll eller korta ärmar är ändå inte lämpliga. Även färgerna ska vara diskreta. Dräkten ska vara värdig. Till solennitetssalen och kyrkan får man inte ta med sig väskor, utan de lämnas i garderoben.

 

KVINNLIGA GÄSTERS KLÄDSEL UNDER PROMOTIONSMIDDAGEN OCH PROMOTIONSBALEN
Kvinnliga gäster klär sig i en färgad klänning, vilket betyder att huvudfärgen inte ska vara vit eller svart. I bästa fall använder gästerna inte alls vitt eller svart i sin klädsel.

Under balen är det tillåtet för gäster att bära mera synliga smycken, men det kan löna sig att komma ihåg att största delen av deltagarna är klädda moderat. Annars tillämpas anvisningarna under ”Kvinnliga promovenders och följeslagares klädsel” för middagen och balen, bl.a. om klänningens längd och täckande, balklädsel och väskanvändning.

Övriga direktiv om klädsel

FÖRTJÄNSTTECKEN
Under kransbindnings- och svärdslipningsdagen samt på utflykten bärs inga förtjänsttecken.

Vid promotionsakten och -middagen bärs statliga förtjänsttecken enligt gängse regler. De som bär finländska förtjänsttecken har plikten att bära sina medaljer, och de bärs i originalstorlek (inte i miniatyr). På balen bärs statliga förtjänsttecken, men vid sidan av medaljer i original kan man även bära dem i miniatyrformat.

Vid promotionen bärs inte alls akademiska förtjänsttecken och inte heller nations-, fakultetorganisations- eller andra band.

TJÄNSTEUNIFORMER
Personer som har rätt att bära tjänsteuniform får använda den vid alla promotionstillställningar. Då bör man följa de regler som har givits för bruket av ifrågavarande tjänsteuniform. Promovenderna får dock själva inte bära andra uniformer än den prästerliga dräkten, men för övriga gäster är det tillåtet att bära även andra uniformer (t.ex. försvarsmaktens, polisens eller räddningsverkets uniformer). Man bör dock ta hänsyn till den egna promotionsgruppens allmänna regler om klädsel: exempelvis de kvinnliga magisterpromovenderna och kransbinderskorna, som i övrigt bär vitt, rekommenderas att inte bära en svart prästerlig tjänsteuniform under promotionen.

ÖVRIGA NOTERINGAR
De som varken deltar i kransbindnings- och svärdslipningsmiddagen eller i rektorns mottagning utan enbart deltar i aktövningen eller kransbindningen, kan vid dessa tillställningar klä sig även i mörk kostym eller besöksdräkt. Till rektorns mottagning klär man sig på samma vis som till kransbindnings- och svärdslipningsmiddagen, dvs. i färgad långklänning och frack. Om man vill, kan man enligt gammal tradition vid behov ta på sig studentmössan till kransbindningen.

Vid pre-kransbindningen finns ingen specifik klädkod, en snygg dräkt räcker. Ifall man så önskar kan man i enlighet med gammal sed använda studentmössa.

Under promotionsakten går och står man mycket och därför lönar det sig att välja bekväma skor som inte trycker eller skavar. Vid valet av skor bör man observera att alla skor är synliga då man kliver upp på parnassen.

Det är inte tillåtet att klä sig i folkdräkt vid promotionen. Det är även förbjudet att bära all form av pälsdekor. Det är också förbjudet att använda starka parfymer under promotionsakten: promovenderna står mycket tätt intill varandra under flera timmar och då bör man vänligen visa hänsyn för personer med allergier.