Pukeutumisohjeet

Promootio ei ole pelkästään juhla, vaan myös eräänlainen näytelmä. Se on rituaali, joka konkretisoi promovoitavien valmistumisen myötä tapahtuvaa siirtymää ylioppilaasta maisteriksi tai väitöskirjan tekijästä tohtoriksi. Näytelmään kuuluvat roolien, repliikkien ja näyttämön lisäksi roolivaatteet. Roolin mukainen pukeutuminen tekee näkyväksi yhteenkuuluvuuden oman ryhmän sisällä ja samalla erottaa ryhmät toisistaan. Pukeutuminen tuottaa yhteishenkeä ja tunnelmaa. Promootiossa on myös monia liikkuvia kuvioita, joista puvut tekevät visuaalisesti näyttäviä. Ilman yhtenevää pukeutumista mustan ja valkoisen välinen graafinen leikki ei olisi mahdollinen. Pukeutumisella luodaan osaltaan puitteet juhlalle, josta jokainen osallistuja saa luoda itselleen haluamansa elämyksen.

Odotamme promovendien, seuralaisten ja vieraiden noudattavan pukokoodin mukaista pukeutumista. Pukokoodista ei tulla missään tilanteessa joustamaan. Jos johonkin promootion tilaisuuteen saapuu ilman tilaisuuden edellyttämää pukeutumista, emme voi taata sisäänpääsyä. Promootiojuhlallisuuksissa visuaalisuudella, mustan ja valkoisen vuorottelulla, on keskeinen rooli. Tämän vuoksi yhdenkin henkilön poikkeaminen pukokoodista rikkoo tilaisuuden harmonian ja tärvelee muiden promovendien, seuralaisten ja kutsuvieraiden kokemuksen. Tämä koskee erityisesti promootioaktia sekä tanssiaisten tansseja.

Promootiossa promovendien jakautuminen maistereihin ja tohtoreihin näkyy väreissä. Maistereiden väri on valkoinen ja tohtoreiden musta. Miehet pukeutuvat frakkiin, joten värit näkyvät naispuolisten promovendien, seppeleensitojattarien ja miekanhiojattarien puvuissa. Musta ja valkoinen on varattu promovendien käyttöön, minkä vuoksi muiden vieraiden tulee pukeutua värilliseen pukuun (lukuun ottamatta promootioaktia). Ennen aktipäivää myös promovendit pukeutuvat värilliseen pukuun.

Muodollisimpien tilaisuuksien – seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivällisten, promootioaktin ja -päivällisten sekä tanssiaisten – osalta tarkat pukeutumisohjeet on koottu myös erilliseen pukeutumisohjetaulukkoonPukeutumisohjeet ovat erikseen promovendeille, heidän seuralaisilleen sekä promootion kutsuvieraille.  Lista promootioon sopivia pukuja vuokraavista ja myyvistä liikkeistä löytyy tarjoukset ja yhteistyökumppani sivulta. 

Vaikka pukeutumisohjeet on annettu naisille ja miehille erikseen, on jokaisella promootioon osallistuvalla oikeus pukeutua omaksi kokemansa sukupuolen pukeutumisohjeistuksen mukaisesti. Pukeutumisvalinta vaikuttaa osassa promootion tilaisuuksissa ryhmittymiseen sekä tansseihin. Promootiotoimikunta (fil-promootio@helsinki.fi) vastaa tarvittaessa mahdollisiin lisäkysymyksiin aiheesta.

Tohtorinhattu on suositeltavaa tilata mahdollisimman ajoissa ennen promootiota, sillä hatut valmistetaan käsityönä. Ks. Tarjoukset yhteistyökumppanit sivulta listaus eri hattutarjouksista.

Sivun lopussa on tietoa pukeutumisesta epämuodollisemmissa tilaisuuksissa Floran päivänä ja promootioretkellä sekä ohjeet valtiollisten ja akateemisten kunniamerkkien ja virkapukujen käytöstä. Lisäksi on listattu joitakin yleisiä huomioita liittyen pukeutumiseen. Pukeutumisohjeita noudatetaan kaikissa promootion tilaisuuksissa. Tiedot akateemisista arvomerkeistä on koottu omalle sivulleen.

Floran päivä

FLORAN PÄIVÄ
Floran päivänä sonnustaudutaan ylioppilaslakkiin ja keväiseen, mutta säähän sopivaan asuun. Sopivia vaihtoehtoja naisille ovat esimerkiksi mekko, jakku- tai housupuku. Miehille vastaavasti keväinen puku tai yhdistelmäasu, johon kuuluu paita ja solmio. Värit voi jokainen valita vapaasti. Ylioppilaslakkia käytetään tilaisuudessa myös sisätiloissa.

Frakin käyttö

FRAKKI

Katso tarkemmat tiedot frakin käytöstä promootion eri tilaisuuksissa pukeutumisohjetaulukosta.

Frakkiin kuuluvat musta hännystakki, mustat housut, frakkipaita, liivi, valkoinen solmuke sekä valkoiset käsineet. Promootioaktissa käytetään mustaa frakkiliiviä, promootion muissa tilaisuuksissa valkoista. Frakkipaidassa on kovitettu pystykaulus ja yksinkertaiset kalvosimet. Röyhelö- tai laskospaidat eivät kuulu yhteen frakin kanssa. Frakkipaidan napit ovat helmiäistä tai kultaa, mustia nappejakäytetään ainoastaan hautajaisissa. Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa.

Taskukelloa käytettäessä kellonperät eivät saa olla tarpeettoman paljon näkyvissä. Frakin kanssa käytetään mustia lakerikenkiä. Promootioaktissa käytetään mustia kiillotettuja ohutpohjaisia nahkakenkiä, jotka tarvittaessa sopivat myös lakerikenkien sijaan. Myös sukkien on oltava mustat. Frakin kanssa parhaiten sopiva päällysvaate on tumma takki tai viitta. Jos käytetään kaulahuivia, on se valkoinen.  

Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivä, aktiharjoitus ja rehtorin vastaanotto

AKTIHARJOITUKSET, SEPPELEENSITOJAISET JA REHTORIN VASTAANOTTO
Näihin tilaisuuksiin pukeudutaan pukeudutaan jo illan juhlavaatetukseen, joka on miehillä frakki valkoisella liivillä ja naisilla värillinen pitkä iltapuku. Aikaa vaatteidenvaihtoon ennen miekanhiojais- ja seppeleensitojaisillallisia ei ole.Vain aktiin osallistuvat voivat tulla harjoituksiin siisteissä arkivaatteissa.

 

NAISTEN VÄRILLINEN ILTAPUKU SEPPELEENSITOJAIS- JA MIEKANHIOJAISPÄIVÄNÄ
Iltapuvun on oltava täyspitkä eikä se saa olla musta tai valkoinen. Mustaa tai valkoista voi olla puvun koristeissa tai kuvioissa. Puvun avonaisuus on kantajansa päätettävissä. Juhlan luonne ja
keväinen ajankohta kannattaa ottaa huomioon pukua valitessa.

Promootioakti

MIESPUOLISET PROMOVENDIT
Miespuoliset maisteri- ja tohtoripromovendit pukeutuvat frakkiin, mustaan liiviin ja valkoisiin hansikkaisiin. 

 

NAISPUOLISTEN PROMOVENDIEN TAI SEURALAISTEN VALKOINEN PUKU

Nuorten naismaisterien ja nuorten maisterien seppeleensitojatarten aktipuku on kokonaan valkoinen, täyspitkä ja peittävä. Puku on yksinkertaisen tyylikäs ja linjakas. Puvun on oltava vitivalkoinen. Promootion valkoisella tarkoitetaan väriä, joka tavallisen kopiopaperin rinnalla näyttää valkoiselta, ei siis esimerkiksi luonnon- tai kermanvalkoista. Sävyn kanssa kannattaa olla tarkkana. Valkoisten pukujen sävyjen yhtenäisyys on tärkeää, sillä naismaisterit ja seppeleensitojattaret kulkevat yhtenäisenä rivistönä, josta kaikki poikkeamat erottuvat selvästi.

Puvun materiaaliksi sopii esimerkiksi villamusliini, dupion-silkki tai paksu satiini. Kankaassa saa olla valkoisia kirjailuja, ja siinä voi olla kuosiin kudottu kuvio (esimerkiksi damasti). Materiaali ei saa olla läpinäkyvä eikä väri- tai metallilangoilla kirjailtua. Kankaassa ei saa olla irrallisia koristeita, kuten paljetteja.

Aktipuvun on oltava täyspitkä ja peittävä. Täyspitkän puvun helma peittää nilkan ulkosyrjällä olevan kehräsluun. Puvussa on oltava täyspitkät, ranteisiin asti ulottuvat hihat ja kaulanmyötäinen O-pääntie (ei vene- tai V-pääntietä). Puku päällä on voitava nousta ja laskeutua portaita arvokkaasti jonossa. Tästä syystä ei kannata pukeutua maahan asti ulottuvaan tai laahukselliseen pukuun. Linjakkuuden ja yksinkertaisuuden säilymiseksi puvun on oltava kapea. Mikäli käytettävyyden vuoksi pukuun on tehtävä halkio, siitä ei tule tehdä tarpeettomaan pitkää. Laskos kannattaakin teettää tai tehdä dior-laskoksen tapaan.

Aktipuvun kanssa käytetään valkoisia käsineitä, joiden on peitettävä ranne ja kaikki sormet niin, ettei paljasta ihoa ole näkyvissä. Sopivat käsineet ovat yksinkertaiset ja koristelemattomat ja peittävät kämmenselän. Käsineiden on sovittava yhteen puvun kanssa, ne eivät saa erottua puvusta esimerkiksi sitä keltaisempina. Pitsikäsineet eivät ole sopivat.

Aktipuvun kanssa käytetään valkoisia kenkiä. Kenkien on oltava umpinaiset sekä kärjestä että kannasta. Sandaalit eivät ole tarpeeksi juhlavat aktiin. Aktipuvun kanssa voi pitää pientä kaulakorua ja hillittyjä nappikovakoruja. Jotta uusi maisterinsormus saa ansaitsemansa huomion, muut sormukset on hyvä jättää aktin ajaksi kotiin. Korurajoituksen ulkopuolelle jäävät vihkisormukset.

Aktipukuun ei kuulu laukkua. Pakolliset pikkuesineet voi piilottaa pukuun ommeltuun salataskuun tai seuralaisen frakin taskuihin.

Täällä voit katsoa mallikuvia promootiomekoista.

 

NAISPUOLISTEN PROMOVENDIEN JA SEURALAISTEN MUSTA PUKU
Naistohtorien ja naisriemumaisterien sekä tohtorien ja riemumaisterien naispuolisten seuralaisten aktipuku on kokonaan musta, täyspitkä ja peittävä. Siihen kuuluvat mustat käsineet
ja mustat kengät. Muilta osin siihen voidaan soveltaa kohdan 3 ohjeita nuorten maisterien ja heidän seuralaistensa aktipukeutumisesta (luonnollisesti ottaen huomioon, että valkoisen tilalla on kaikessa musta).

 

Promootiopäivälliset ja tanssiaiset

NAISPUOLISTEN PROMOVENDIEN JA SEURALAISTEN PUKU
Promootiopäivällisillä pukeudutaan valkoiseen ja mustaan kuten päivällä aktissa. Yleensä naiset osallistuvat myös päivällisille aktissa käyttämässään asussa. Iltapuvun on oltava täyspitkä ja hillitty, ei liian avonainen. Laaja pääntie ja avoin selkä eivät sovi promootiopäivällisille. Puvussa on oltava hihat, mutta ne saavat olla vajaamittaiset.

Tanssiaisissa voi esiintyä samassa asussa kuin aktissa ja promootiopäivällisillä tai vaihtaa avonaisempaan ja laajahelmaisempaan tanssiaispukuun. Kukin ryhmä pukeutuu kuitenkin edelleen omaan väriinsä eli mustaan tai valkoiseen. Hääpuvun käyttäminen tanssiaispukuna ei pääsääntöisesti ole suositeltavaa; puvun sopivuus riippuu kuitenkin sen mallista.

Tanssiaisasuun kuuluvat käsineet, joiden pituus riippuu puvun hihojen pituudesta. Iltalaukun käyttäminen on sallittua, mutta sen on sovittava yhteen puvun kanssa. Sitä ei kuitenkaan käytetä tanssiessa.

 

MIESPUOLISTEN PROMOVENDIEN JA SEURALAISTEN PUKU
Kaikki miespuoliset osallistujat pukeutuvat frakkiin, valkoiseen liiviin sekä valkoisiin hansikkaisiin. Lisäksi maisteripromovendeillä on seppele ja sormus, tohtoripromovendeillä hattu ja miekka.

 

PUKEUTUMINEN NÄYTÖSTANSSEIHIN
Promootiotanssiaisten maisterifranseesi ja tohtoripoloneesi ovat luonteeltaan näytöstansseja, joissa korostuvat kuviot ja värit. Tämän vuoksi tanssiparien pukeutuminen on tärkeää. Maisterifranseesissa toisen parista tulee olla pukeutunut valkoiseen ja toisen mustaan. Perinteisesti tämä on tarkoittanut miehellä frakkia ja naisella valkoista mekkoa. Vuoden 2019 promootiossa vaatimuksena on, että toisella parista on musta ja toisella valkoinen asu. Tohtoripoloneesissa kaikki tanssijat ovat pukeutuneet mustaan.

Retki

PROMOOTIORETKI
Retki on promootion vapaamuotoisin osa ja pukeutuminen saa olla rentoa. Keväiseen säähän kannattaa varautua ja pukeutua sään mukaan. Retkellä käytetään ylioppilaslakkia ulko- ja sisätiloissa eli asun on sovittava yhteen lakin kanssa. Asu ei siis saa olla liian urheilullinen, eivätkä farkut tai mainosvaatteet ole soveliaita. Muuten asun voi valita vapaasti. Naisille sopivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi mukava hame tai housut ja neule. Miehille taas sopivat esimerkiksi sametti- tai puuvillahousut, neule ja kauluspaita. Myös yhdistelmäpuku käy. 

Kutsuvieraiden pukeutuminen

MIESVIERAIDEN PUKEUTUMINEN PROMOOTIOAKTISSA
Juhlasalissa istuvien miesvieraiden toivotaan pukeutuvan frakkiin mustalla liivillä tai ammattinsa mukaiseen virkapukuun. Vieraat eivät käytä aktissa käsineitä (ks. tarkemmat frakkiohjeet kohdasta 1).

Myös mustan puvun käyttäminen on mahdollista, mutta juhlasalissa aktia seuraaville vieraille tämä ei ole toivottavaa. Niille vieraille, jotka seuraavat aktia muualla kuin juhlasalissa, tumma puku käy mainiosti. Puvun kanssa pidetään valkoista kauluspaitaa. Solmion on oltava hillitty ja tummasävyinen, mutta ei kuitenkaan musta.

 

NAISVIERAIDEN PUKEUTUMINEN PROMOOTIOAKTISSA
Juhlasalissa istuvia naisvieraita koskevat samat ohjeet kuin naispuolisia tohtoripromovendeja. Puvun on oltava täyspitkä ja peittävä. Puvun väri on musta. Vieraat eivät käytä aktissa käsineitä.

Aktia voi seurata myös muualla kuin salissa, tällöin pukeutumisohjeet ovat väljemmät. Lyhythelmaiset tai -hihaiset asut eivät ole kuitenkaan sopivia. Samoin värien on oltava hillittyjä. Asun on oltava arvokas. Juhlasaliin ja kirkkoon ei saa viedä laukkuja, vaan ne on jätettävä vaatesäilytykseen.

 

NAISVIERAIDEN PUKEUTUMINEN PROMOOTIOPÄIVÄLLISILLÄ JA TANSSIAISISSA
Naispuolisen vieraan puvun on promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa oltava värillinen, eli sen
päävärin on oltava jokin muu kuin musta tai valkoinen. Olisi hyvä, etteivät vieraat käyttäisi asuissaan lainkaan mustaa tai valkoista.

Tanssiaisissa vieraat saavat muista poiketen käyttää pukunsa kanssa näyttäviä koruja, mutta kannattaa huomioida, että suurin osa osallistujista on hillitysti pukeutuneita. Muilta osin naisvieraiden pukuihin pätevät kohdan 5 ohjeet mm. puvun pituudesta ja peittävyydestä, tanssiaisten pukeutumisesta sekä laukun käytöstä.

 

TOHTORINHATTU
Promootioon vieraana osallistuvat aiemmin vihityt tohtorit voivat ottaa tohtorinhattunsa mukaan promootioaktiin. Hattu tuodaan juhlasaliin vasemmalla käsivarrella ja asetetaan päähän, kun promoottori asettaa oman hattunsa päähän. Myös ulkomaiset tohtorinhatut ovat sallittuja.

Kutsuvieraat voivat käyttää tohtorinhattuaan myös promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa.

Muita pukeutumista koskevia ohjeita

KUNNIA- JA ANSIOMERKIT
Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä sekä retkellä ei käytetä minkäänlaisia kunniamerkkejä.

Promootioaktissa ja -päivällisillä käytetään valtiollisia kunniamerkkejä niistä annettujen ohjeiden mukaisesti. Suomalaisten kunniamerkkien kantajat ovat velvoitettuja kantamaan merkkejään, ja niitä kannetaan alkuperäiskoossa (ei pienoiskoossa). Tanssiaisissa käytetään valtiollisia kunniamerkkejä, mutta alkuperäiskokoisten lisäksi myös pienoiskokoiset merkit käyvät.

Missään promootion tilaisuudessa ei käytetä akateemisia kunnia- ja ansiomerkkejä eikä osakunta-, tiedekuntajärjestö- tai muita nauhoja. 

VIRKAPUVUT
Virkapuvun käyttöön oikeutettu henkilö voi kaikissa promootiotilaisuuksissa käyttää virkapukuaan. Tällöin on noudatettava asianomaisen virkapuvun käytöstä annettuja määräyksiä. Promovendit eivät kuitenkaan voi käyttää muuta kuin papillista virkapukua, muille myös muunlaisen virkapuvun (esim. puolustusvoimien, poliisin tai pelastusalan puvun) käyttö on sallittua. Oman ryhmän yleinen pukeutumisväri on kuitenkin syytä ottaa huomioon: esimerkiksi naispuolisten maisteripromovendien ja seppeleensitojattarien, jotka muuten pukeutuvat valkoiseen, ei ole suositeltavaa etenkään aktissa käyttää mustaa papin virkapukua. 

MUITA TÄRKEITÄ HUOMIOITA
Ne, jotka eivät osallistu seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivällisille eivätkä rehtorin vastaanotolle vaan ainoastaan aktiharjoitukseen tai seppeleensitojaisiin, voivat pukeutua näihin tilaisuuksiin myös tummaan pukuun tai vierailupukuun. Rehtorin vastaanotolle pukeudutaan kuten seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivällisille eli värilliseen pitkään iltapukuun ja frakkiin. Seppeleensitojaisissa voi halutessaan käyttää vanhan tavan mukaisesti ylioppilaslakkia.

Esiseppeleensitojaisissa ei ole varsinaista pukukoodia, vaan siisti asu riittää. Ylioppilaslakkia voi halutessaan käyttää vanhan tavan mukaisesti.

Promootioktissa kävellään ja seistään paljon, joten kannattaa valita mukavat kengät, jotka eivät paina eivätkä hankaa. Kenkien valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että kaikkien kengät näkyvät parnassolle noustessa.

Kansallispuvun käyttö ei ole promootiossa sallittua. Myös kaikenlaisten turkissomisteiden käyttö on kielletty. Voimakkaiden hajuvesien käyttö on promootioaktissa kielletty. Promovendit seisovat aktissa hyvin lähekkäin usean tunnin ajan, joten hajusteille allergiset ihmiset on ystävällistä ottaa huomioon.