Ohjelma

Promootion päätapahtumat keskittyvät kolmen päivän ajalle torstaista 23.5.2019 lauantaihin 25.5. Nämä päivät ovat hyvin pitkiä, kuormittavia ja toisaalta täynnä iloa ja juhlaa. Niihin mahtuu monta erityyppistä tilaisuutta sekä lukematon määrä tunteita ja tunnelmia. Promootion alkutahdit eletään todeksi kuitenkin jo Floran päivänä 13. toukokuuta, jolloin promovendit ensimmäisen kerran kokoontuvat yhteen. Promootioon myös valmistaudutaan perusteellisesti muun muassa promovendeille huhtikuussa pidettävässä tiedotustilaisuudessa ja useissa tanssiharjoituksissa.

Ennen promootiota

Ennen promootiota on perinteisesti huhtikuun alusta lähtien tapahtunut tiedotustilaisuus, tanssiharjoitukset, promootiomatrikkelin tarkastus ja esiseppeleensitojaiset. Tarkka ohjelma ja ajankohdat varmistuvat myöhemmin.

TANSSIHARJOITUKSET

Ennen promootiota järjestetään tanssiharjoituksia promootiotanssiaisia varten. Harjoitukset koskevat erityisesti niitä maisteripromovendeja (ja heidän seuralaisiaan), jotka haluavat osallistua maisterifranseesiin. Franseesi on 8-osainen kuviotanssi, joka esitetään tanssiaisissa. Lisäksi järjestetään yleiset tanssiharjoitukset niille, jotka eivät osallistu franseesiin. Harjoitukset alkavat huhtikuussa ja niiden tarkemmat ajat löytyvät alta. Harjoituksiin on sitouduttava.

14.4. su 15-17 Franseesin aloitus (Unisport Kumpula, Väinö Auerin katu 11)

17.4. ke klo 18-20 Franseesi (Berghyddan, Vanhankaupungintie 3)

24.4. ke klo 18-20 Franseesi (Berghyddan)

28.4. su klo 15-17   Yleiset tanssiharjoitukset (Unisport Kumpula)

29.4. ma klo 18-20   Franseesi (Berghyddan)

6.5. ma klo 18-20   Franseesi (Berghyddan)

8.5. ke klo 18-20   Franseesi (Berghyddan)

13.5. ma klo 18-20   Franseesi (Berghyddan)

15.5. ke klo 18-20  Franseesi (Berghyddan)

19.5. su klo 15-17  Yleiset tanssiharjoitukset (Unisport Kumpula)

TANSSIAISTEN KENRAALIHARJOITUS 21.5.

Esitettäviin tansseihin osallistuville pakollinen kenraaliharjoitus pidetään Vanhalla ylioppilastalolla tiistaina 21.5. klo 17-21. Kenraaliharjoituksen aikataulu on seuraava: klo 17.15 -18.15 maisterifranseesi, klo 18.15 – 19.15 akateemisten tanssien kenraali ja klo 19.15 – 20.30 kutsuvieras- ja tohtoripoloneesi.

Akateemiset tanssit ovat seuraavat: Krakowiak, Mignon, Cicapo, Pompadour, Pas d’Espange and Grande Valse

INFOTILAISUUS 16.4.

Kaikille avoin promootion infotilaisuus pidetään tiistaina 16.4. klo 18.00 Helsingin yliopiston päärakennuksen suuressa juhlasalissa (Unioninkatu 34, käynti Senaatintorin puolelta). Tilaisuudessa käydään läpi promootion tarkka aikataulu ja annetaan käytännön ohjeita. Yleisöllä on lisäksi mahdollisuus esittää kysymyksiä promootiotoimikunnalle.

 

Mikäli herää kysymyksiä tai mitä tahansa erityistoiveita esimerkiksi promootiossa liikkumisen suhteen, toivomme sinun olevan mahdollisimman pian yhteydessä promootiotoimikuntaan. Meidän tehtävämme on luoda promootiosta riemukas juhla kaikille osallistujille.

Floran päivä, maanantai 13.5.

Floran päivä on iloinen ja kepeä kevään juhlapäivä, jona maisteripromovendit kokoontuvat aamulla valitsemaan promootiolle yleistä seppeleensitojaa, joka muun muassa valvoo maisterinseppeleiden sitomista. Kun valinta on tehty, lähtevät promovendit kulkueena kosioretkelle. Oletetusti valinnan kohde vastaa kosintaan myöntävästi, minkä jälkeen kulkue tuo yleisen seppeleensitojan mukanaan esiteltäväksi kaikille promovendeille.

Maisteripromovendit
Yleisen seppeleensitojan valintakokous pidetään klo 10.00 Vanhalla ylioppilastalolla ja kosinta klo 10.30 yliopiston päärakennuksen niin kutsutulla vanhalla puolella lehtisalissa.

Kaikki promovendit ja seuralaiset
Klo 11.15 seppeleensitoja esitellään Vanhan ylioppilastalon portailla. Esittelyn jälkeen siirrytään kulkueena Floran päivän puistojuhlaan Kaisaniemenpuistoon Paciuksen patsalle. Puistossa kuullaan puheita, lauletaan ylioppilaiden perinteen mukaisesti Maamme-laulu ja kohotetaan malja keväälle.

Lounaalle ilmoittautuneiden osalta Floran päivä jatkuu klo 13 raitiovaunumatkalla Jätkäsaareen ja Floran päivän lounas tarjoillaan hotelli Clarionissa (Tyynenmerenkatu 2).

Esiseppeleensitojaiset, sunnuntai 19.5.

Ennen varsinaisia promootiotapahtumia pidetään esiseppeleensitojaiset, jossa ilman seppeleensitojaa osallistuvat maisteripromovendit pääsevät valmistamaan laakeriseppeleensä yleisen seppeleensitojan ja promootiotoimikunnan avustuksella. Toivomme, että mahdollisimman moni pääsisi sitomaan seppeleensä itse!

Esiseppeleensitojaiset järjestetään Hämäläis-Osakunnalla (Urho Kekkosen katu 4-6) 19.5. klo 13 alkaen.

Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivä, torstai 23.5.

Promovendit kokoontuvat iltapäivällä promootioaktin harjoitukseen yliopiston päärakennuksen juhlasaliin. Kaikkien promovendien osallistuminen harjoitukseen on välttämätöntä, jotta varsinainen akti kaikkine kuvioineen onnistuu hyvin. Promovendi ei voi osallistua promootioaktiin, mikäli ei ole mukana harjoituksessa.

Iltaa jatketaan maisterien osalta seppeleensitojaisillallisilla ja tohtoreilla rehtorin vastaanotolla sekä miekanhiojaisillallisilla.

Maisteripromovendit

Klo 16.30 kaikille maisteripromovendeille pakollinen aktiharjoitus alkaa yliopiston päärakennuksella. Sisäänkäynti Aleksanterinkadun puolelta (Aleksanterinkatu 5). Harjoitusta varten kokoonnutaan aulassa juhlasalin edessä ja paikalle on hyvä saapua hieman etuajassa, jotta harjoitus pääsee alkamaan ajoissa. Aktiharjoitukseen pukeudutaan samoihin juhlavaatteisiin, joita käytetään seppeleensitojaisillallisilla, sillä aikaa vaatteiden vaihdolle ei ole.

Klo 18.15 Aktiharjoituksen jälkeen siirrytään seppeleensitojaispäivällisille Koskenrantaan (Katariina Saksilaisen katu 9). Koskenrantaan järjestetään bussikuljetus aktiharjoitukseen osallistuville.

Klo 19.00 Seppeleensitojaispäivälliset Koskenrannassa. Tilaisuus päättyy noin klo 23.

Seppeleensitojat (maisteripromovendien ja riemumaisterien seuralaiset)

Klo 15.00 seppeleensitojaiset alkavat Koskenrannassa.

Mukaan tulee ottaa silmäneula, vahvaa mustaa ompelulankaa, sakset ja halutessaan sormustin. Seppeleensitojattaret ja seppeleensitojat valmistavat kukin maisterinseppeleen kiinnittäen ommellen laakerinlehdet valmiiseen seppelepohjaan eli karkaasiin. Seppeleen valmistuksessa avustavat yleinen seppeleensitoja sekä entiset yleiset seppeleensitojat. Maisterinseppeleen valmistamiseen kuluu aikaa noin 2 tuntia.

Huom! Seppeleensitojaisissa ei ole vielä ruokatarjoilua, joten ennen tilaisuuteen saapumista on suositeltavaa syödä kunnon lounas. Päivällinen alkaa samassa paikassa vasta klo 19.30 ja päättyy noin klo 23.

Seppeleitä ei tule viedä yöksi kotiin, vaan valmis seppele luovutetaan promootioairuille.

Tohtoripromovendit

Klo 15.00 kaikille tohtoripromovendeille pakollinen aktiharjoitus alkaa (maisterien harjoituksesta erillinen) yliopiston päärakennuksella. Sisäänkäynti Aleksanterinkadun puolelta (Aleksanterinkatu 5). Harjoitusta varten kokoonnutaan aulassa juhlasalin edessä. Aktiharjoitukseen tulee ottaa mukaan nimilapulla varustetut tohtorinhattu ja -miekka, jotka jätetään harjoituksissa yöksi juhlasaliin. Hattua ja miekkaa ei siis missään olosuhteissa tule viedä mukana yöksi kotiin! Pukeudu harjoitukseen miekanhiojaisillallisten pukukoodin mukaan, sillä aikaa vaatteiden vaihdolle ei ole!

Klo 17.00 alkaa rehtorin vastaanotto promootiossa vihittäville kunniatohtoreille, riemutohtoreille ja tohtoreille sekä heidän seuralaisilleen päärakennuksen Lehtisalissa. Vastaanotto päättyy noin klo 18. Vastaanoton jälkeen siirrytään kävellen miekanhiojaispäivällisille ravintola Bankiin (Unioninkatu 20).

Klo 18.30 miekanhiojaispäivälliset ravintola Bankissa. Tilaisuus päättyy noin klo 23.

Miekkalainaus

Kaikki tohtoripromovendeille, jotka ilmoittautumisen yhteydessä kertoivat tarvitsevansa lainamiekkaa, saavat tohtorinmiekan lainaksi. Lainamiekka jaetaan tohtoreiden aktiharjoitusta ennen 23.5. klo 14:45 yliopiston päärakennuksen juhlasalissa. Jos olet hankkinut miekan jotain muuta kautta, ilmoita siitä promootiokansliaan sähköpostitse (fil-promootio@helsinki.fi).

Miekanhiojat (tohtoripromovendien ja riemutohtorien seuralaiset)

Klo 15.00 alkavaan tohtoripromovendien aktiharjoitukseen ei seuralaisten ole pakko osallistua, mutta he voivat halutessaan seurata harjoitusta yleisöstä käsin.

Klo 17.00 rehtorin vastaanotto päärakennuksen Lehtisalissa.

Klo 18.30 miekanhiojaispäivälliset ravintola Bankissa.

Aktipäivä, perjantai 24.5.

Perjantaina koittaa itse päätapahtuma, eli promootioakti. Kyseessä on arvokas ja juhlava seremonia, jossa promovendit saavat akateemisen arvonsa merkit. Kukin nousee vuorollaan parnassolle ja saa promoottorilta tutkintonsa mukaisesti joko seppeleen tai hatun ja miekan.

Aktista jatketaan kulkueena jumalanpalvelukseen Tuomiokirkkoon tai tunnustuksettomaan tilaisuuteen. Ilta päättyy promootiopäivällisille rentoutumaan, syömään hyvin ja kuuntelemaan puheita sekä promootiorunoja.

Promootioakti

Promootioakti. On ehdottoman tärkeää, että kaikki saapuvat tilaisuuteen ajoissa. Jos epäilet, ettet ehdi paikalle ajoissa tai et luota julkiseen liikenteeseen, ota taksi!

Klo 08.45 maisteripromovendit seuralaisineen saapuvat yliopiston päärakennukselle (Aleksanterinkatu 5).

klo 09.15 tohtoripromovendit seuralaisineen saapuvat

klo 09.30 riemupromovendit seuralaisineen ja promovendien omaiset saapuvat. 

Klo 10.00 promootioakti alkaa.

Huom! Promootioakti on pitkä tilaisuus, jossa nuoret promovendit joutuvat seisomaan usean tunnin ajan. Jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta on olennaista muistaa syödä kunnollinen aamiainen. Puvun piilotaskuun voi myös varata esimerkiksi sokeripaloja. Aktiin ei tarvitse ottaa mitään mukaan. Arvoesineet voi jättää yliopiston aulan vartioituun vaatesäilytykseen. Käsilaukkuja ei käytetä promootioaktissa, jumalanpalveluksessa tai tunnustuksettomassa tilaisuudessa. Ammattilaisvalokuvaajat tallentavat kaikki promootion tapahtumat, joten valokuvaaminen promootioaktissa on kielletty muilta kuin promootion viralliselta valokuvaajalta.

Promootiojumalanpalvelus sekä vaihtoehtoinen tunnustukseton tilaisuus

Klo 12.40 siirrytään yhtenäisenä kulkueena päärakennukselta kohti Tuomiokirkkoa ja Ritarihuonetta. Tunnustuksettoman tilaisuuden valitsevat ohjataan kulkueesta Ritarihuoneelle. Ritarihuoneella ei saa käyttää piikkikorkokenkiä.

Klo 14.00 Jumalanpalvelus ja tunnustukseton tilaisuus päättyvät, paluu kulkuemuodossa takaisin päärakennukselle.

Klo 14.30 Diplomien jako juhlasalin lämpiöissä. Maisterit pääovilta katsottuna vasemmanpuoleisessa lämpiössä, tohtorit oikeanpuoleissa. Samassa yhteydessä jaetaan myös promovendeille matrikkelit sekä etukäteen julisteet tilanneille julisteet.

Promootiopäivälliset
Klo 17.45 maisterit saapuvat promootiopäivällisille, tohtorit klo 18.00 ja kutsuvieraat saapuvat klo 18.20. Päivälliset pidetään Dipolissa (Otakaari 24, Espoo). Tilaisuus päättyy puoliltaöin.

Omaisten osallistuminen promootioaktiin

Ohjeistakaa omaisianne saapumaan yliopiston päärakennukseen perjantaina 24.5. klo 09.30 mennessä Aleksanterinkadun puoleisista ovista ja jättämään kaikki päällysvaatteet ja laukut narikkaan. Huomioikaa, että tilaisuudessa omaisten odotetaan noudattavan kutsuvieraiden kanssa samaa pukukoodia. Tilaisuudessa ei saa ottaa itse valokuvia. Promootioakti kestää arviolta kolme tuntia, jonka jälkeen siirrytään kulkueena jumalanpalvelukseen Tuomiokirkkoon ja tunnustuksettomaan tilaisuuteen Ritarihuoneelle. Tämän jälkeen palataan kulkueena takaisin yliopistoon vapaamuotoiseen diplomeiden jakoon.

Promootioaktia on myös mahdollista tulla seuraamaan yliopiston päärakennuksen juhlasali 1:een, johon tilaisuus lähetetään suorana videolähetyksenä. Tähän tilaisuuteen ei ole ennakkoilmoittautumista, mutta sinne tulee pukeutua asiallisesti ja juhlavasti.

Promootioakti lähetetään myös suorana videolähetyksenä, jota voi seurata täältä: https://www.helsinki.fi/fi/unitube/video/21165 .

Promootioaktin pitkän keston, tarkan ohjelman, puheiden ja musiikin vuoksi tilaisuus ei ole sopiva vauvoille eikä pienille lapsille.

Retki- ja tanssiaispäivä, lauantai 25.5.

Promootioretki

Klo 10.15 osallistujat saapuvat Kauppatorille lähteäkseen promootioretkelle, joka tapahtuu saaristoajeluna perinteisen promootiopurjehduksen hengessä. Laivat lähtevät kauppatorin laiturista 20, jonka sijainnin voi tarkistaa oheisesta kartasta: https://www.jt-line.fi/vesibussi-tilausristeilyt/laiturit/. Oikean aluksen löytää myös tähystämällä lakkipäisiä airuita ja muita osallistujia. Muistathan ottaa myös oman ylioppilaslakkisi mukaan ja pukeutua sään mukaisesti! Laivat eivät voi odottaa, joten paikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin.

Klo 12.30 purjehduksen jälkeen siirrytään retkilounaalle Kaivohuoneelle (Iso Puistotie 1). Lounaan ohjelma kestää noin klo 14.30 asti, minkä jälkeen osallistujat pääsevät valmistautumaan illan tanssiaisiin.


Klo 12 purjehduksen jälkeen siirrytään retkilounaalle Kaivohuoneelle (Iso Puistotie 1). Lounaan ohjelma kestää noin klo 14 asti, minkä jälkeen osallistujat pääsevät valmistautumaan illan tanssiaisiin.

Promootiotanssiaiset

Klo 17.30 maistereiden saapuminen ja valokuvaus (2. krs) alkaa.

Klo 18.00  tohtoreiden saapuminen alkaa. Klo 18.15 kutsuvieraiden saapumien. Buffet-illallinen tarjotaan juhlatanssien jälkeen noin klo 21. Tilaisuus kestää noin klo 02 asti.

Yökulkue
Klo 02.15 tanssiaisten jälkeen promootioväki suuntaa kulkueena levittämään promootiohenkeä Helsingin keskustaan päätyen lopulta yliopiston päärakennuksen eteen, jossa pidetään puhe nousevalle auringolle auringonnousun aikaan klo 04.18.

Jatkot
Auringon noustua halukkaat voivat vielä siirtyä jatkoille Ostrobotnialle (Töölönkatu 3A, 5. krs). Varaa jatkoja varten käteistä mukaan omakustanteisia virvokkeita varten.