Akateemiset arvomerkit

Promootio ei olisi promootio ilman promovendien arvomerkkejä. Jokainen promootioon osallistuva huolehtii itse maisterinsormuksen tai tohtorinhatun ja -miekan hankkimisesta. Tohtoripromovendi ei voi osallistua promootioaktiin ilman tohtorinhattua ja -miekkaa eikä maisteripromovendi ilman sormusta. Niitä ei välttämättä tarvitse ostaa, vaan ne voi halutessaan myös lainata. Ainoastaan promootiossa (läsnä- tai poissaolevana) promovoiduilla maistereilla ja tohtoreilla on oikeus käyttää akateemisen arvon merkkejä.

Lista arvomerkkejä myyvistä yrityksistä löytyy tarjoukset ja yhteistyökumppanit -sivuilta. Arvomerkit on syytä tilata hyvissä ajoin ennen promootiota.

TOHTORINHATTU
Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan tohtorinhatun väri on musta. Hattua koristaa tiedekunnan kultainen tunnus. Tohtoripromovendi ei voi sellaisenaan käyttää muiden yliopistojen tai tiedekuntien hattuja promootiossa, vaan niihin on vaihdettava promootiota varten filosofisen tiedekunnan tunnus. Tällöinkin hatun on oltava musta.

Tohtoripromovendit ja riemutohtorit käyttävät hattua promootioaktissa sekä sen jälkeen promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa. Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä sekä retkellä hattua ei käytetä. Kirkossa jumalanpalveluksen aikana tohtorinhattua ei pidetä päässä. Sen sijaan promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa tohtorinhattua ei riisuta edes syödessä. Yleissääntö hattua käyttäville on, että se on päässä aina silloin, kun promoottorillakin.

Promootioon vieraana osallistuvat aiemmin vihityt tohtorit voivat ottaa tohtorinhattunsa mukaan promootioaktiin sekä promootiopäivällisille ja tanssiaisiin, mutta miekka ei kuulu heidän juhla-asuunsa. Aktissa hattu tuodaan juhlasaliin vasemmalla käsivarrella ja asetetaan päähän, kun promoottori asettaa oman hattunsa päähän. Myös ulkomaiset tohtorinhatut ovat sallittuja. Miekanhioja(ttare)t, jotka ovat tohtoreita, eivät kuitenkaan käytä tohtorinhattua aktissa eivätkä seppeleensitoja(ttare)t käytä tohtorinhattua koko promootiossa.

TOHTORINMIEKKA
Suomessa tohtorinmiekkana käytetään valtion ainoaa virallista siviilimiekkaa, jonka on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela. Promootiossa voi käyttää myös lainamiekkaa (yliopiston lainamiekat varataan ilmoittautumislomakkeen täyttämisen yhteydessä). Lainamiekaksi kelpaavat myös muiden tiedekuntien, suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen tohtorinmiekat, jotka ovat virallisia siviilimiekkoja. Tohtorinmiekkana ei saa käyttää sotilasmiekkaa eikä ulkomaista tohtorinmiekkaa tai muuhun tarkoitukseen tehtyä miekkaa. Tohtorinmiekkaan voi halutessaan kaiverruttaa oman nimen ja aktipäivän (24.5.2019).

Tohtoripromovendit ja riemutohtorit kantavat miekkaa promootioaktissa sekä sen jälkeen promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa. Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä sekä retkellä miekkaa ei käytetä.

Tohtorinmiekka kiinnitetään vyötärölle vasemmalle puolelle. Miehet kiinnittävät miekan housujen vyötärölle. Naisten kannattaa pukua valitessaan tai teettäessään ottaa huomioon se, että miekka on painava eikä puku kestä miekan ripustamista vyötärölle. Hyvä vaihtoehto naistohtoreille on olan yli menevä musta silkkinauha tai puvun alle piilotettava vyö, johon miekka kiinnitetään. Puvun sivusaumaan on helppo jättää aukko vyötä varten. Miekan voi kiinnittää koristeelliseen kultaiseen tai huomaamattomampaan mustaan pidikkeeseen. 

MAISTERINSEPPELE
Promovoitavien maisterien ja riemumaisterien symbolista tunnusta, laakeriseppelettä, käytetään aktissa sekä sen jälkeen päivällisillä ja tanssiaisissa. Seppelettä ei käytetä seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä eikä retkellä. Maisterin laakeriseppeleen valmistaa promovendin seuralainen eli seppeleensitoja(tar) seppeleensitojaisissa. Yksin promootioon osallistuvan seppeleen sitomisesta vastaa yleinen seppeleensitoja(tar) apulaisineen. Promootiotoimikunta hankkii tarvikkeet seppeleitä varten.

Seppeleiden pohjanauhat eli karkaasit valmistetaan etukäteen, minkä vuoksi maisteriksi promovoitavien tulee ilmoittaa pään ympärysmittansa ilmoittautumislomakkeessa. Mitassa on syytä ottaa huomioon tuleva kampaus, jottei seppeleestä tule liian ahdasta. Seppele säilyy juhlapäivien ajan tuoreena, kun sen sumuttaa vedellä ja säilyttää kosteaan pyyhkeeseen käärittynä jääkaapissa. Promootion jälkeen seppeleen voi kuivattaa, ja sitä varten voi tilata esim. morsiuskimppujen säilyttämiseen käytettävän kuvun. 

MAISTERINSORMUS
Maisterinsormus juontaa juurensa 1800-luvulta. Kultaista maisterinsormusta käytetään vasemman käden etusormessa. Aktissa sormusta pidetään valkoisten hansikkaiden päällä ja aktin jälkeisissä tilaisuuksissa hansikkaiden alla. Aktia edeltävissä tilaisuuksissa sormusta ei käytetä. Muut sormukset (lukuun ottamatta kihla- ja vihkisormusta) tulee jättää pois, jotta maisterinsormus saa ansaitsemansa huomion.

Maisterinsormuksen voi halutessaan korvata yksinkertaisella kultaisella tai kullanvärisellä sormuksella, jossa ei ole kiveä tai muuta koristetta. Sormuksen ei myöskään tarvitse mahtua sormen ”juureen” asti, vaan sitä voi käyttää rystysen kohdalla, jolloin sormusta ei tarvitse mitoittaa hansikkaan mukaan.